אי פוריות

אנדומטריוזיס קשור לסיכון מוגבר לקושי להיכנס להריון או לאי פריון.

מחקרים הראו כי כמות האנדומטריוזיס שנראית בזמן הלפרוסקופיה קשורה לפוריות עתידית.

קיימת מערכת להערכת אנדומטריוזיס:

  • אנדומטריוזיס שלב I (מחלה מינימלית): יש מעט שתלים קטנים של אנדומטריוזיס ללא רקמת צלקת נראית.
  • אנדומטריוזיס שלב II (מחלה קלה): יש יותר שתלים של אנדומטריוזיס, אבל פחות מ-5 ס״מ של הבטן מעורבת ואין רקמת צלקת.
  • אנדומטריוזיס שלב III (מחלה מתונה): יש לא מעט אנדומטריוזיס בבטן אשר עשוי להיות עמוק ועלול ליצור כיסים של נוזל אנדומטריוטי (chocolate cysts או אנדומטריומות) בשחלות. ייתכן שישנה רקמת צלקת סביב צינורות או שחלות.
  • אנדומטריוזיס שלב IV: הרבה מאוד שתלים אנדומטריים, ייתכנו ציסטות אנדומטריות גדולות בשחלות, רקמת צלקת אפשרית בין הרחם לבין פי הטבעת (החלק התחתון של המעיים), וסביב השחלות או החצוצרות.

טיפול כירורגי באנדומטריוזיס ופוריות

נשים עם אנדומטריוזיס שלב I ו-II עשויות להיכנס להריון בכוחות עצמן, עם זאת, מחקרים רפואיים מצביעים על כך שאם לפרוסקופיה נעשית אצל נשים שיש להן בעיות פוריות, הן נוטות לסבול יותר מאנדומטריוזיס מאשר נשים אשר נכנסות להיריון ללא קושי. ישנן כמה ראיות לכך ששיעורי ההריון עשויים להשתפר אם אנדומטריוזיס בשלב I או II מוסר בניתוח, עם זאת, ישנם נתונים המראים כי זה לא מסייע.
באופן כללי, אצל נשים צעירות (מתחת לגיל 35) ניתן להסיר כל אנדומטריוזיס גלוי בכדי לראות אם מתרחש הריון. אם נשים הן בנות 35 ומעלה, טיפולי פוריות אחרים מומלצים במקום לפרוסקופיה. אם קיים אנדומטריוזיס שלב III או IV, שיעורי ההריון גבוהים יותר לאחר ביצוע הניתוח להסרת רקמת צלקת או ציסטות אנדומטריות גדולות. אם ההריון אינו מתרחש תוך 6 חודשים לאחר הטיפול הכירורגי של האנדומיטריוזיס, יש לדון בטיפולי פוריות אחרים.
למרבה הצער, חלק מהנשים עם אנדומטריוזיס יכולות לקבל ציסטות שחוזרות. אם ציסטות מוסרות שוב ושוב, זה יכול לגרום לאובדן ביציות מהשחלות, ויכול להקשות על הכניסה להריון.

טיפול רפואי באנדומטריוזיס הקשור לאי פוריות

לפני תחילת כל טיפול פוריות מבוצעת הערכת פוריות מלאה. זה יכול לכלול בדיקות הורמונים, בדיקות דם נוספות ובדיקת ספירת הזרע של בן הזוג. טיפולים רפואיים תלויים בשלב של אנדומטריוזיס של המטופלת.

שלב I ו-II  אנדומטריוזיס, טיפול ב  clomiphene IUI-

על מנת לשפר את הסבירות של הריון clomiphene  ציטראט, תרופה לפוריות, ניתנת במשך 5 ימים מיד לאחר תחילת המחזור החודשי. בזמן שחרור הביצית מהשחלה (ביוץ), בן הזוג מייצר דגימת זרע על ידי אוננות לתוך כוס סטרילית. הזרע מובא למעבדת הפוריות ומעובד. האישה נכנסת לקליניקה בזמן הביוץ, כדי שהזרע יוכנס לרחם שלה עם צינור דק. זה נעשה במהלך בדיקת ספקולום ומרגיש דומה לבדיקת פאפ. הסיכוי ללדת תינוק עם טיפול אחד של clomiphene/ IUI הוא כ- 10% לנשים מתחת לגיל 40. אם טיפול זה אינו מצליח לאחר שלושה חודשים בערך השלב הבא הוא:

1. השימוש בתרופות פוריות מוזרקות עם IUI

2. הפרייה חוץ גופית 

אנדומטריוזיס שלב IV-III

אם ההריון לא מתרחש בתוך שישה עד 12 חודשים לאחר הטיפול הכירורגי של אנדומטריוזיס בינוני עד חמור, הפריה חוץ גופית מומלצת בדרך כלל. בחלק מהמקרים החצוצרות נמצאות חסומות ו/או רקמת הצלקת חמורה מאוד. במצבים מסוימים הרופא עשוי להמליץ ללכת ישר אל טיפולי פוריות עם הפריה חוץ גופית.

הפרייה חוץ גופית (IVF)

לפני תחילת הטיפול, הרופא יסביר את סיכויי ההצלחה של הפריה חוץ גופית, בהתאם לגיל המטופלת ולבדיקות ההורמונליות. טיפול זה דורש מהאישה לקחת זריקות קטנות של תרופות פוריות הגורמות לביציות רבות לגדול בשחלות בתוך כיסי נוזל הנקראים זקיקים. זקיקים אלה נצפים בבדיקות דם ואולטרסאונד. כאשר הזקיקים בגודל מסוים, הביציות מוכנות לאיסוף מהשחלות. התהליך נעשה תחת תרופות המשרות שינה קלה (הרדמה). באמצעות מחט המונחית על ידי אולטרסאונד, ועוברת דרך דופן הנרתיק לתוך השחלות, הביציות שגדלו נאספות. התהליך אורך כ-10 דקות. הביציות לאחר מכן מוכנסות לצלחות עם זרע במעבדת הפוריות. רובם יופרו ויגדלו לעוברים. מספר ימים לאחר הוצאת הביציות מהשחלות, האישה חוזרת למרפאת הפוריות ומוכנסים לרחמה עובר אחד עד כמה באמצעות צינור דק ,דרך צוואר הרחם, במהלך בדיקת ספקולום. זה מרגיש כמו בדיקת פאפ. הסיכוי להרות מניסיון אחד של הפריה חוץ גופית נע בין 50% ומעלה לנשים בשנות ה-20 לחייהן ל-10% בלבד לנשים בשנות ה-40 לחייהן.

References: https://www.brighamandwomens.org/obgyn/infertility-reproductive-surgery/endometriosis/endometriosis-and-fertility